top of page
kiropraktorthea_9.jpeg

OM KIROPRAKTIKK

Kiropraktikk stammer fra gresk og betyr «å behandle med hendene». Cheiro (hånd) Praxis (behandling). I sin behandling bruker kiropraktoren ofte manuelle behandlingsteknikker sammen med øvelser, råd og veiledning. Kiropraktoren gjenoppretter og vedlikeholder normalfunksjon i muskel-,skjelett-, og nervesystemet. Dette hjelper den enkelte til bedret bevegelighet, redusert smerte og økt livskvalitet.

kiropraktorthea_1.jpeg

Ca ¼ av befolkningen har kiropraktor som førstevalg for behandling mot smerter i rygg og nakke

(Apeland 2016, TNS Gallup 2016)

Kiropraktoren er offentlig godkjent helsepersonell med selvstendig diagnose- og behandleransvar som diagnostiserer og behandler smertetilstander og nedsatt funksjon i muskel- og skjelettsystemet. Behandlingen er trygg og medikamentfri, og tilpasses pasienten ut ifra best tilgjengelig forskning, kiropraktorens kliniske erfaring og pasientens preferanser – som er de tre byggesteinene i all kunnskapsbasert praksis. 

Justeringen

Behandling av stive ledd består blant annet av en kiropraktisk justering. Da frigjøres et låst ledd ved en hurtig og presis bevegelse. Dette fører til en bedring av bevegelsen i leddet, en umiddelbar avspenning av overspent muskulatur, og ikke minst har behandlingen en smertestillende effekt. En kneppelyd høres ofte i forbindelse med en kiropraktisk justering. Behandlingsmetoden er dokumentert trygg og effektiv. Det er normalt med lette, forbigående reaksjoner etter kiropraktorbehandling. De vanligste reaksjonene kan være at man blir lokalt øm, støl eller kjenner seg trett. Risikoen for alvorlige komplikasjoner er minimal. Alle kiropraktorer plikter som alt annet offentlig godkjent helsepersonell å følge helsepersonell lovens forsvarlighetsprinsipp og pasientens rettigheter er sikret gjennom Norsk Pasientskadeerstatning.

 

Utdannelse og rettigheter

Kiropraktorutdanningen er et fem-årig mastergrad-/ profesjonsstudium på lik linje med f.eks lege- og tannlegestudiet. Kiropraktorutdanningen gir spesialisering innenfor helse og sykdom i nerve-, muskel- og skjelettsystemet. 

I 2006 fikk kiropraktorer henvisningsrett, dvs de kan rekvirere bildediagnostikk (røntgen, CT og MR), samt henvise til legespesialist eller fysioterapeut. De kan og sykmelde inntil 12 uker for muskel- og skjelettplager.

bottom of page